اقتصاد قرآنی

اقتصاد قرآنی
 اقتصاد مقاومتی از منظر قرآن کریم

اصطلاح اقتصاد مقاومتی در برابر وضعیت جنگی تعریف شده است، یعنی زمانی که دشمنان از راه‌های دیگر برای شکست جامعه اسلامی بهره نبردند، می‌کوشند تا با تحریم اقتصادی جامعه را تضعیف کنند، لذا اقتصاد مقاومتی برای شرایط سخت جنگی و هجوم دشمنان تعریف می‌شود.

اما با نگاهی دقیق به مسئله اقتصادی روشن می ‌شود که هر جامعه‌ای باید برای اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی کند، زیرا اقتصادی می تواند پایدار و شکوفا باشد که مقاومتی بوده و در شرایط سخت همچنان بتواند برقرار باشد و نقش قوام بخشی خود را ایفا کند. به عبارت دیگر بر اساس قرآن کریم اقتصاد جامعه باید بر عنصر مقاومت شکل گیرد تا از درون قوام بخش و از بیرون مقاوم در برابر فشارهای گوناگونی همچون خشکسالی، زلزله، جنگ، تحریم و... باشد.

خداوند در قرآن کریم از انسان می خواهد به عنوان خلیفه الهی وظیفه خویش را در زمین به نحو احسن انجام دهد،[1] زیرا با این روش انسان به کمال می رسد.

همانطور که ایمان به عنوان عمل صالح در قرآن عامل ورود به بهشت معرفی شده است، اعمال اقتصادی همچون انفاق، احسان، اکرام، اطعام، صدقه، قرض‌الحسنه و... نیز به عنوان عمل صالح عامل ورود به بهشت معرفی شده است. عمل صالح ایمانی و عمل صالح عبادی-اقتصادی دو بال پرواز بشر به سوی سعادت ابدی است.[2]

 

پی‌نوشت‌ها:

1. قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَٰهٍ غَيْرُهُ ۖ هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ(هود/ 61)

2. مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعًا ۚ إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ۚ(فاطر/10)

موضوع:

افزودن دیدگاه جدید