آيا انتخابات در ايران آزاد است يا اينکه فرمايشي بوده و صرفا جنبه تبليغات در برابر غربي ها دارد؟

آيا انتخابات در ايران آزاد است يا اينکه فرمايشي بوده و صرفا جنبه تبليغات در برابر غربي ها دارد؟
آيا انتخابات در ايران آزاد است يا اينکه فرمايشي بوده و صرفا جنبه تبليغات در برابر غربي ها دارد؟

 انتخابات آزاد انتخاباتي است که در آن بر اساس شرايط و فرهنگ سياسي حاکم بر يک کشور، شرايط يک انتخابات آزاد رعايت شود. در مقابل، انتخابات فرمايشي عبارت است از انتخاباتي که صرفاً ظاهري از انتخابات را داشته و راي و نظر واقعي مردم در آن لحاظ نمي شود.

آيا انتخابات در ايران آزاد است يا اينکه فرمايشي بوده و صرفا جنبه تبليغات در برابر غربي ها دارد؟

انتخابات آزاد انتخاباتي است که در آن بر اساس شرايط و فرهنگ سياسي حاکم بر يک کشور ، شرايط يک انتخابات آزاد رعايت شود. در مقابل، انتخابات نمايشي عبارت است از انتخاباتي که صرفاً ظاهري از انتخابات را داشته و راي و نظر واقعي مردم در آن لحاظ نمي شود.
در نظام جمهوري اسلامي، تمامي اصول مردم سالاري و نيز شرايط واقعي بودن انتخابات، لحاظ شده و وجود برخي محدوديت ها نيز همچون محدوديت هايي كه در هر كشور مدعي مردم سالاري مطرح مي باشد مانعي در واقعي بودن انتخابات تلقي نمي شود وگرنه در هيچ كشوري انتخابات واقعي وجود خارجي ندارد و انتخابات حتي در كشورهاي غربي هم بايد يك نمايش دروغين بزرگ تلقي شود.

مهم ترين دلايل واقعي بودن انتخابات در ايران عبارتند از:
1. حق مردم در راي دادن که هم رهبران نظام بر آن تاکيد کرده اند و هم قانون اساسي آن را به رسميت شناخته است.
2. حق مردم در انتخاب شدن به طوري که هر شهروندي که داراي صلاحيت هاي اوليه مي باشد حق دارد به عنوان کانديدا مشارکت کرده و مردم به او راي دهند. در همين راستا، در کشور ما همچون همه کشورهاي مردمسالار نهادي تحت عنوان شوراي نگهبان براي نظارت بر وجود اين صلاحيت ها وجود دارد چنانکه مثلا در فرانسه شوراي قانون اساسي وظيفه نظارت بر وجود شرايط اوليه کانديداهاي رياست جمهوري مثل داشتن مليت فرانسوي، عدم محروميت از حقوق مدني در ارتباط با واجد شرايط بودن،  داشتن سن 18 سال تمام و ... را بر عهده دارد.
3. برگزاري انتخابات سالم از طريق ابزارهاي كنترلي و نظارتي سالم که بر اين اساس در کشور ما مهم ترين ابزارهاي نظارتي عبارتند از: شوراي نگهبان و هيات هاي نظارت بر انتخابات، هيات هاي اجرايي متشکل از معتمدان محلي و اقشار فرهنگي، ناظران کانديداها، برخي بخش ها همچون دادستان کل کشور و نيز دادستان هاي حوزه هاي انتخابي و ... که در مجموع به برگزاري انتخاباتي سالم کمک مي کنند، ضمنا بررسي حضور مردم در انتخابات هاي مختلف نظام که گاه تا 85 درصد هم ثبت شده است حاکي از اين است که مردم به انتخاباتي که با چنين نظارتي برگزار شده و درنتيجه امکان تخلف به حداقل مي رسد اعتماد بيشتري داشته و حضور فعالانه اي پيدا مي کنند که نشانگر نمايشي نبودن آن است.
4. حضور سلايق سياسي مختلفي که نظام اسلامي، قانون اساسي و هنجارهاي آن را قبول دارند که در کشور ما در حال حاضر همين رويه جاري است، البته کساني که نظام اسلامي و يا قانون را قبول ندارند و طبيعتا نمي توانند کانديداي مقامي شوند که مسئوليت اجراي قوانين را بر عهده بگيرد و يا تجزيه طلبان و مرتبطان با بيگانه که تماميت ارضي، امنيت ملي و استقلال کشور را به خطر مي اندازند و يا غارتگران بيت المال که صلاحيت حفاظت از بيت المال مردم را ندارند و ... از اين دسته خارجند و در هيچ کشور دموکراتي عدم حضور آنان در انتخابات، به معناي نمايشي بودن انتخابات نمي باشد.
5. گردش و تغيير نخبگان و سلايق سياسي مختلف که بر اين اساس تجربه تاريخي نشان داده است کشور همواره در دستان جناح هاي سياسي مختلف دست به دست گشته است ، به گونه اي که در برخي انتخابات ها افرادي پيروز ميدان بوده اند که وابسته به هيچ يک از جناح هاي مشهور نبوده اند و يا افرادي به اين سمت برگزيده شده اند که حتي با رهبري ، داراي اختلاف سليقه هايي بوده اند.

منبع:

www.b2n.ir/10183

موضوع:

تولیدی: 
بازنشر

افزودن دیدگاه جدید