وزیر امور خارجه فرانسه پنجشنبه درباره تحولات اخیر در خلیج فارس و توقیف یک نفتکش انگلیسی از سوی ایران گفت که پاریس در تلاشها برای کاستن از تنشها با ایران مشارکت دارد.
«ژان ایو لودریان»، وزیر امور خارجه فرانسه پنجشنبه (۱۰ مرداد/۱ اوت) در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات اخیر در خلیج فارس و تنگه هرمز گفت کشورش در تلاشها برای کاستن از تنشها با ایران مشارکت دارد.
لودریان که با یک روزنامه برزیلی مصاحبه میکرد، در پاسخ به سوالی درباره اینکه چه پیشبینیای در خصوص تنشهای ایجادشده بر سر نفتکشها در منطقه خلیج فارس دارد گفت: «فرانسه مشارکت زیادی در تلاش برای تحقق معیارهای لازم برای تنشزدایی با ایران دارد.»
وزیر خارجه فرانسه اضافه کرد: «در وضعیت فعلی چندین عامل وجود دارند: اینکه ایران اخیراً از دو محدودیت مربوط به توافق هستهای برجام عبور کرد؛ اقداماتی در خلیج [فارس] مانند توقیف اخیر نفتکش استینا ایمپرو که در ایجاد تنش نقش دارد؛ و فشار حداکثری از سوی ایالات متحده که به تنشها دامن میزند و ایران را به سمت دادن پاسخهای بد به تصمیم تأسفبار آمریکا برای خروج از توافق سوق میدهد.»
لودریان در ادامه گفت: «ما ظرف چند هفته گذشته در تلاش بودهایم روند تشدید تنشها را متوقف کنیم. گفتوگوها ادامه دارند. انتظار داریم ایران به پایبندی به توافق هستهای برجام برگردد و اقدامات لازم برای کمک به تنشزدایی را انجام دهد.»
واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریکآمیز مانند قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی، اعزم یک ناوگروه، چند بمبافکن بی-۵۲ و چند جنگنده اف-۲۲ به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران روی آورده است.
جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
با گذشت یک سال و محقق نشدن وعدههای اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیهای روز ۱۸ اردیبهشتماه به طرفهای توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینههای نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.
جمهوری اسلامی ایران تا کنون در دو گام از تعهدات خود کاسته و از ۱۶ تیرماه یک ضربالاجل ۶۰ روزه دیگر برای محقق شدن تعهدات سایر طرفها صادر کرده است. تهران گفته در صورتی که تغییری در وضعیت ایجاد نشود از ۶۰ روز دیگر گام سوم را اجرایی خواهد کرد.
دولتهای اروپایی علیرغم ایستادگیهای لفظی در برابر فشارهای آمریکا در عمل با سیاستهای این کشور علیه ایران همسو هستند. تفنگداران دریایی انگلیس ۱۳ تیرماه یک نفتکش حامل نفت خام ایران را در منطقه جبلطارق توقیف کردند.
دولت انگلیس ادعا میکند از آنجا که مقصد نفتکش مورد نظر (به نام گریس-۱) سوریه بوده، ارسال این محموله نقض تحریمهای اتحادیه اروپا در سوریه بوده است.
کارشناسان حقوق بینالملل میگویند براساس اصل «استقلال دولتها» و اصل «نسبی بودن معاهدات»، اعضای اتحادیه اروپا نمیتوانند بدون رضایت دولتهای ثالث یا غیرعضو، مقررات و مصوبات اتحادیه را بر آنها اعمال کنند.
«داریوش اشرافی» کارشناس ارشد حقوق بینالملل در گفتوگویی با خبرگزاری فارس گفته است: « دلیلی که انگلیس آورده، تطابقی با قواعد لازم الاجرای حقوق بینالملل ندارد و تنها چیزی که میتواند قواعد خود را بر همه دولتها اعمال کند، قطعنامههایی است که توسط شورای امنیت سازمان ملل و آن هم در چارچوب فصل هفتم منشور ملل متحد صادر شده باشد»
منبع:
افزودن دیدگاه جدید